Про японську медицину

- Advertisement -




Лікарів не вистачає всюди за межами головного міста і наукових центрів, наприклад, в благословенній японської глибинці теж. Половина з 300 тисяч японських лікарів працює в клініках міст з населенням понад 300 тисяч. Повинна в цьому система клінічного навчання, введена в 2004 році, що дозволяє молодим фахівцям вибирати лікарні для проходження спеціалізації, і природно, молоді ординатори сконцентрувалися в великих містах. Зіткнувшись з нестачею робочої сили, університетські лікарні відкликали лікарів, раніше направлених в муніципальні лікарні.
Лікарі, що працюють в японських лікарнях – отримують зарплату службовці, розмір гонорарів в приватному секторі теж встановлює держава, а з ним не забалуєш. Наприклад, через повсюдного неприйняття японцями інвазивних процедур робота хірургів, як правило, оплачується за нижчими ставками, ніж консервативне лікування. Компенсація лікарням і клінікам проводиться за принципом відрядної оплати – гонорар за надану послугу, причому і ціни на рецептурні ліки встановлює держава.
І ще японки як вогню бояться побічних ефектів оральних контрацептивів, тільки 3% жінок дітородного віку приймають таблетки. Дослідження, проведене міністерством охорони здоров’я, показало, що 70% опитаних японських жінок не хочуть приймати протизаплідні таблетки, причому 54% з них посилаються на побоювання небажаного ефекту. Але народжуваність при цьому не тільки не росте, а падає. Хоча в останні роки число абортів скорочується, їх кількість все ще щорічно перевищує 250 тисяч. Та й незаконорожденних дітей в країні практично немає, більше чверті століття – не більше 1%. Традиції не дозволяють бути матір’ю-одиначкою.
Для японських пацієнтів ніякої різниці між приватною і державною медициною не існує, страховки покривають не тільки послуги лікарів і лікування в стаціонарі, але і стоматологію, спостереження вагітності і декретну відпустку, ліки і навіть деякі види транспортних витрат. Вартість пологів часто не виходить за межі виділених страхових 420 000 йен (173 500 руб.). Ціни вище в окремій палаті, при нічних або недільно-святкових пологах, епідуральної анестезії. Але необтяжливі, тому як можливо пайову участь пацієнтів, найбільш поширена ставка від 10 до 30%.

- Advertisement -
- Advertisement -