Історія виникнення OSB плит

- Advertisement -





Орієнтовано-стружкові плити OSB – це будматеріал нового покоління. Останнім часом він став одним з провідних серед плиткових матеріалів, потіснивши істотно традиційні ДСП і ДВП.
Легкі в роботі, доступні за ціною і при цьому володіють високими фізико-механічними характеристиками листи з орієнтованою плоскою стружки знайшли своє широке застосування при будівництві дерев’яних каркасних будинків, меблевому виробництві, спорудженні різного типу легких господарських і побутових приміщень. Плита широко використовується для влаштування даху, матеріал популярний при обробці стін, підлог і стель. Про достоїнства і особливості використання плит OSB можна почитати в Інтернеті, а в цій статті ми розповімо про історію створення цього унікального будівельного матеріалу.
Родоначальником створення плит з пресованого дерева глибокої обробки, став доктор Джеймс Д’Арсі Кларк. Він вивчав питання утилізації деревини низької якості. Доктор довго обдумував технологію, яка б дозволила використовувати численні залишки деревини для створення плит. Рішення прийшло раптово, коли він точив ножем олівець.
Так народилася ідея нарізати тонку широку стружку уздовж волокон. Другим завданням було створення стружкової верстата, яку доктор успішно вирішив. Нова машина дозволяла отримувати на виході тріску необхідного розміру і довжини. В середині минулого століття з’явилися перші нові плити, що перевершують деревостружкові по міцності. Вони отримали назву “вафельні”. Завод по їх виготовленню побудували в штаті Айдахо. Пізніше патент викупили бізнесмени з Канади, а потім підприємства, що випускають вафельні плити, з’явилися і в Сполучених Штатах.
У 70-ті роки технологія плит була кілька модернізована – змінилася геометрія стружки. Тріска стала тоншою і довгою. Так з’явилися плити OSB. Пізніше майже всі підприємства, які виробляли вафельні плити, модернізували свої лінії під плити OSB.
Нові плити OSB в звичному для сучасника вигляді презентували в 1982 році, коли їх почало випускати канадське підприємство «Edisson-OSB», яке знаходиться в місті Альберті. Вони проводилися за унікальною технологією з деревної тріски розміром від 3 до 18 сантиметрів, товщиною 0,4-0,7 мм. Сировина сушили, потім просочували спеціальними синтетичними смолами і парафіну емульсією, після чого формували трехслойную плиту і відправляли її під гарячий прес.
Щільність і довговічність плити обумовлена ​​її структурою: у верхньому і нижньому шарах тріска розташована паралельно довжині плити, а в середньому – перпендикулярно, що дозволило досягти максимального зчеплення між стружкою. Плити на 90 відсотків складаються з натуральної хвойної деревини, мають дуже низьку ступінь емісії і практично безпечні для екологічного середовища. Вони не піддаються гниттю, грибків і комах, просочені вологовідштовхувальними речовинами.

- Advertisement -
- Advertisement -