Інтер’єр квартири в стилі ампір

- Advertisement -





У першій третині XIX століття в мистецтві і архітектурі спостерігалося панування нового стилю епохи класицизму – ампір. Прагнення надати простоту і велич античних пам’яток будь-якого твору покладено в основу цього стилю. В ті часи незабаром після закладки будинку наступала пауза, будівництво затримувалося і нерідко змінювалося призначення споруди, а суворі класичні канони перетворювали цю споруду в беззмістовну декоративність.
 
Прабатьком більшості європейських стилів, які слідували пізніше, був єгипетський стиль. Барвистий і багатий інтер’єр будинків в цьому стилі. У стелю впираються розкішні колони, стіни інкрустовані фресками, а завіси і килими завершують оздоблення всередині приміщень. Символічні і сильно стилізовані художні образи. Фарби в стилі ампір не змішувалися, хоча і були яскравими, але гамма кольорів була обмеженою. Стіни фарбувалися в нейтральні тони: теплого бежевого відтінку, світло-жовтого. Стіни і стелі давньоєгипетських храмів рівномірно прикрашалися ієрогліфами і орнаментом.
 
Житлові приміщення обрамлялися лаконічним бордюром з листя царственого лотоса і яскравих кольорів, папірусу, очерету, стріл, стилізованих під промені сонця. В помилкових колонах з капітеллю у формі папірусу або пальми, синій стеля з золотими зірками створювали ілюзію храму Бога сонця Ра. Єгипетського стилю належать арки, ніші, згладжені кути, бюст Нефертіті, очеретяна циновка на підлозі і фігурка кішки … Чітка геометрія і сувора симетрія, меблі відкритих простих конструкцій з натурального дерева, лавка-сундук з перламутровою або кам’яної інкрустацією. В інтер’єрі використовувався текстиль – однотонний світлих відтінків (бажано кремовий або білий), геометрично строгий смугастий орнамент або зигзаги по поверхні.
 
Прикраси у вигляді жука-скарабея, голови сфінкса або яструба з розпростертими крилами вважалися справжньою родзинкою. Довершували образ стебла очерету, папірусу в глиняних підлогових вазах і розкішні світильники. Для Європи в 1798 році Єгипет був заново відкритий військами Наполеона. І забуті мотиви єгипетської культури знову потрапили в центр уваги і відбилися в стилі ампір. Первісна чистота стилю була захаращена декоративними елементами. Декоруємі площині покривалися касками, трофеями, прапорами.
 
Похід Наполеона в Єгипет додав в орнамент сфінксів і левів, для дизайну інтер’єру стали використовувати лапи, шиї, кігті грифів і левів в якості ніжок, ручок, підставок. Інтер’єри приміщень оформлялися в стилі ампір. В оформленні залів застосовувалися довгі прямі кушетки, ліжка, нагадують саркофаги, незручні крісла, алебастрові білі вази. Бронза та червоне дерево прийшли на зміну шовковим шпалер. Інтер’єр збагатився нової корпусних меблями – вітрини, вузькі серванти, сервіровочні круглі столи для посуду з порцеляни входили в ужиток.
 
У манері давньоримських моделей виготовлялися крісла: нерідко їх передні ніжки починалися відразу від підлокітників. Всі меблі, призначена для сидіння, була незручною і досить жорсткою. Перевага віддавалася пишності, що йшло в збиток зручності. Простіше крісел були стільці. Спинки стільців часто робилися у формі ліри, яка була самим вживаним мотивом в оздобленні предметів.
 
Сучасне втілення стилю ампір – це застосування на стінах старовинних гравюр і металевих прикрас, карбувань і полотен в багатих рамах. Основним елементом цього стилю стала розкіш. Великоваговим став дизайн: хитромудра обробка, розкішні драпірування, безліч різноманітних деталей. У перевазі меблі темних відтінків чорного або червоного дерева. Характерною рисою ампіру є присадкуватість – розкішні широкі крісла з заниженою спинкою, комоди, шкіряні меблі і підлогові масивні світильники з тканинними плафонами, інкрустовані бронзовими або іншими металевими елементами.

- Advertisement -
- Advertisement -