Готичний стиль в інтер’єрі – домашнє середньовіччя

- Advertisement -





 
Високі стрілчасті вікна, кольорові вітражі, химерні переплетіння гостроверхих орнаментів і арок, гвинтові драбинки і відчуття містики і таємниці – ось так можна коротко охарактеризувати готичний стиль в архітектурі. Готика вражає уяву сучасної людини неповторною красою форм, змушуючи перенестися його в світ фантазій і середньовіччя. Даний стиль архітектури виник в період зрілого і пізнього середньовіччя, прийшовши на зміну романської епохи.
 
Досить цікавим фактом є те, що сам термін «готика» позначав варварське мистецтво, принесене племенами готовий. Більш того, прихильники архітектури Стародавнього Риму ставилися до нього з презирством. Однак як би сильно цінителі романського стилю не заперечували появи готики, незабаром цей стиль захопив всю Європу. І до цього дня шедеврами готичної архітектури захоплюються по всьому світу. Найбільш яскравими зразками готики в архітектурі є собори і замки. Вони рясніють статуями, вітражами, анфіладами і мозаїками.
 
Відчуття невагомою крихкості і суворого величі поєднуються в готиці дивним чином, і волею-неволею споглядає цю красу людина починає відчувати себе в таємничої легендою, трохи лякає, але прекрасній казці. Одним з найбільш чудових зразків готичної архітектури є Реймський собор у Франції: побачивши один раз, його неможливо забути. Велич, що минув крізь час, таїться під склепіннями візерункових арок … Для готики характерні витягнуті, витончені форми, немов прагнуть вгору, а також невідома доти каркасна складна система, що дозволяє зробити звід більше.
 
Популярний в готиці і листяний орнамент, що прикрашає колони, ребра арок і стель. Вікна в готичної архітектурі теж прагнуть вгору, вони вузькі, рясніють вітражами дивовижною складності і краси; іноді в соборах і замках можна побачити також круглі віконця. Двері, як і вікна, мають стрілчасті, витягнуту форму. Сама будівля – прямокутне, з безліччю конусоподібних деталей, башточок і химерних статуй, що прикрашають фасад. Готична архітектура, незважаючи на всю свою ажурність, вважається суворої і важкої – не кожна людина змогла б довгий час перебувати серед такого пишноти.
 
Однак якщо вам близька атмосфера середньовіччя і містики, атмосфера замків і темних анфілад, то даний стиль – для вас. Оформлення інтер’єру в готичному стилі Багато людей, які вирішили оформити інтер’єр приміщення в готичному стилі, задаються питанням: як умістити всю міць і велич готики на порівняно невеликій площі?
 
Чи не буде такий стиль здаватися безглуздим і недоречним? Перш за все важливо, щоб господареві будинку або квартири було комфортно. Недарма кажуть адже: «Мій дім – моя фортеця». І якщо готичний стиль в дизайні інтер’єру близький людині, то абсолютно неважливо, чи впишеться така «середньовічна» обстановка в сучасну міську буденність. Особистий комфорт – понад усе! Тепер – про більш земні речі. Чи можна оформити квартиру в готичному стилі так, щоб були дотримані основні риси і ознаки даного напрямку, однак в більш стислі масштабах?
 
Відповідь – можна! Найкраще для готичного інтер’єру підходять приміщення з високими стелями, оскільки їх можна зробити склепінчастими, а ребра каркасних арок – прикрасити різьбленими елементами. Звичайно, не обов’язково викручуватись із зведеннями і арками. Цілком достатньо буде зробити акцент на орнамент, пущений по стелі, або ж на звичайні дерев’яні балки з нехитрою різьбленням – просто і зі смаком. Змінювати форму вікон теж не обов’язково.
 
Якщо вам хочеться, щоб навіть ця деталь відповідала обраному стилю, але не хочеться возитися, розбираючи вікна, то можна розписати скло вітражними фарбами, надавши їм вигляд справжніх вітражів. Однак слід пам’ятати, що в такому випадку необхідно подбати про достатню кількість світильників, які підходять за стилістикою квартири, адже через фарб на склі світла буде набагато менше. У приміщенні найкраще використовувати обробку з дерева: мереживні орнаменти та візерунки можуть прикрашати як стіни, так і елементи меблів. Іноді в інтер’єрі використовуються ковані деталі: загородження для камінів, ніжки столів і стільців, перила сходів.
 
Вони відрізняються все тієї ж видовженістю, стрілчасті і витонченістю. Важливо пам’ятати і те, що в готичному стилі не вітаються занадто яскраві і кричущі кольори. Однак це абсолютно не означає, що приміщення буде похмурим: навпаки, вміло підібране поєднання теплих і строгих тонів підкреслить красу стилю і буде говорити про почуття смаку господарів будинку.

- Advertisement -
- Advertisement -