Що вибрати: традиційний відкритий кам’яний камін або сучасний камін з металевою топкою

- Advertisement -





 
Багато жителів заміських будинків хотіли б встановити камін в котеджі, щоб насолодитися естетикою відкритого вогню і, тим самим, підкреслити високий статус свого будинку. У зв’язку з цим у домовласників з’являються питання, пов’язані з вибором оптимального типу каміна і матеріалу топки, про що ми і розповімо в цій статті.
Камін в заміському будинку: для чого він потрібен?
Людям подобається дивитися на гру полум’я справжнього вогню. А біля каміна можна зібратися зимовим вечором в колі хорошій компанії. Камін разюче перетворює інтер’єр приміщення і стає стильним елементом декору. Навіть вітальня невеликої площі, якщо встановити в ній камін, перетворюється на справжній «Камінний Зал» з особливою аурою.
У сучасних будинках нас в основному оточують штучні матеріали. Відкритий вогонь – потужний засіб, яке позитивно впливає на психіку людини. Взимку, коли короткі дні швидко змінюються довгими ночами, ми по-особливому гостро відчуваємо брак сонця. Яскраве світло палаючих дров і справжнє полум’я допомагають це заповнити.
Камін приносить відкритий вогонь безпосередньо в житло людини. А сучасний камін робить це максимально безпечно. Крім естетичної складової, сучасні каміни з металевими топками, на відміну від застарілих відкритих кам’яних побратимів, мають високий ККД. Великий вибір сучасних камінних топок є на сайтах, де можна вибрати підходящу модель. У разі відключення електрики, або поломки основної системи опалення, камін може стати резервною опалювальною системою в холодну пору року.
 
 
Який камін вибрати: кам’яний камін з відкритою топкою або сучасний камін з металевою топкою?
Коли людина вибирає, який камін поставити в будинку, на думку відразу приходять масивні кам’яні / цегляні споруди з відкритою топкою. Але такі каміни були доречні багато століть назад в замках. Сьогодні сучасні заміські будинки і, використані при їх будівництві матеріали, диктують інші вимоги до камінів.
Сучасне житло це – не середньовічний замок. За останнє сторіччя сильно змінилися інтер’єри будинків і використовувані оздоблювальні матеріали. Якщо в замку, в камінному залі, перед відкритою топкою, був кам’яну підлогу, то зараз в котеджі кладуть набагато зручніші і теплі матеріали, наприклад, ламінат. Камін з відкритою топкою – джерело відкритого вогню в будинку. Тому в першу чергу важлива його пожежна безпека!
Дрова, палаючі в відкритому каміні, можуть «стрельнути». Іскри або жар висиплются на підлогу і потраплять на легкозаймисті предмети інтер’єру. Це може призвести до пожежі, особливо, якщо відкритий камін залишений без нагляду. Перед відкритою топкою сучасних камінів часто ставлять захисні екрани. Але вони знижують естетичну складову, тому що частково закривають вид палаючого полум’я. І не гарантують повної пожежної безпеки, так як іскра все одно може вилетіти повз екрана.
Крім цього у металевих топок є такі переваги:

  • У традиційного каміна з відкритою топкою, фактично все тепло вилітає в трубу. Для обігріву приміщення такому неефективно працює каміна потрібно багато дров.
  • Для горіння палива каміна потрібен великий об’єм повітря, який він висмокче з кімнати і суміжних приміщень і викине через димохід назовні.
  • Відкритий камін стає потужним джерелом тепловтрат в будинку.
  • Не забуваємо про суворі кліматичні умови, низькі температури взимку і тривалість опалювального сезону. Те, що добре для Англії, не підходить для наших умов проживання.
  • У приміщенні, де встановлений камін з відкритою топкою може пахнути димом.
  • ККД відкритого каміна рідко перевищує 10%, тому що він обігріває кімнату тільки за рахунок променевої енергії.
  • Щоб побудувати традиційний камін з каменю і цегли потрібен висококваліфікований майстер з великим досвідом даних робіт. Послуги таких фахівців недешеві, що призводить до збільшення кошторису на будівництво каміна.

Вихід – побудувати камін на базі сучасної металевої топки.
У такому каміні всю функціональне навантаження несе металева топка. Це – спалювання дров, тепловіддача, димовидалення, накопичення і зручне видалення золи. Така топка являє собою повністю готовий продукт заводського виготовлення з точно заданими теплотехнічними і масогабаритними характеристиками. Установнику каміна залишається тільки підключити топку до димоходу, що істотно спрощує монтаж.
Роботи з облицювання каміна з готової металевої топкою можна зробити самостійно, не вдаючись до послуг професійних будівельників. Вище ми вже писали про важливість пожежної безпечної експлуатації каміна в заміському будинку. Щоб не допустити займання предметів від випадково викинутих з топки іскор, і одночасно милуватися полум’ям, топка закривається дверцятами, зробленої з прозорого скла.
Переваги каміна з металевою топкою зі скляними дверцятами:

  • Топка закрита дверцятами з жароміцного скла, яка перешкоджає попаданню іскор і вугілля, що горить з каміна на підлогу, предмети інтер’єру та оздоблення.
  • Скло виконує протипожежну функцію – захищаючи приміщення від відкритого полум’я каміна.
  • Система герметична, в будинку не пахне димом, а повітря забирається ззовні, а не з приміщення.
  • Дверцята зроблена не зі звичайного термостійкого скла, а зі спеціальної прозорої кераміки. Це – недешева технологія, але такий матеріал витримує нагрівання до 750 ° C. Скло дуже гладке і не спотворює вигляд вогню, а крім того до нього не прилипає сажа і воно довше залишається чистим. Прозора кераміка добре пропускає інфрачервоне випромінювання, що сприятливо впливає на тепловий комфорт людини, коли він знаходиться поруч з каміном.
  • Закрита топка працює в набагато більш ефективному режимі (перш за все за рахунок меншої витрати повітря), а її ККД знаходиться на рівні 70% і вище.
  • Прозоре скло не заважає спостерігати за палаючими дровами.
  • Коли камін не працює, закрита дверцята не дає попелу розлітатися по кімнаті. В топку НЕ заберуться домашні тварини або маленькі діти.
  • Скляні дверцята – це не тільки підвищена пожежна безпека приміщення, але і зручність використання каміна в повсякденному житті, якого позбавлені власники відкритих вогнищ.

Система самоочищення скла камінної топки
І в завершенні статті розповімо про плюси системи «чисте скло». Якщо її немає, то скло швидко закоптиться, і власник каміна не побачить красивого полум’я. Очищення скла відбувається за принципом «повітряної завіси». Всередині топки, уздовж скла, як правило зверху вниз, рухається спеціально організований потік чистого повітря, іноді його попередньо підігрівають для більш високої ефективності роботи системи.

- Advertisement -
- Advertisement -