Як правильно поєднувати декілька відтінків в інтер’єрі

- Advertisement -





При втіленні в життя інтер’єру мрії одним із головних завдань, звичайно, є створення гармонійної кольорової палітри. Незважаючи на те що проблема, на перший погляд, невелика, відійти від стереотипів і підібрати не тільки приємну, але і оригінальну колористичну схему буває не так легко. Нерідко ми боїмося використовувати занадто яскраві кольори, а тим більше змішувати два і більше виразних відтінку. Хоча деколи навіть комбінація декількох цілком стриманих відтінків не так проста, як здається. Втім, є деякі хитрощі і дизайнерські знахідки, які допоможуть без праці складати сучасні і цікаві композиції.
 
Одним з найбільш цікавих і яскравих трендів останніх сезонів став прийом поєднання кількох нейтральних відтінків. Втім, нейтральними вони називаються дуже умовно, адже це не ті звичні нам бежеві, сірі і молочні відтінки. В даному випадку мова йде про всілякі синіх і зелених тонах, які мають явно виражений сіруватий подтон. Саме завдяки подтоном ці середньої насиченості кольору прекрасно уживаються поруч один з одним. В інтер’єрі цієї вітальні задіяний куди більш яскравий відтінок синього, його зазвичай називають кольором індиго. Що цікаво, тут дизайнер використовує один основний колір, але в цілому інтер’єр виглядає так, немов було підібрано кілька дуже близьких тонів.
 
Секрет в різних фактурах тканини, використаної для оббивки крісел, для пошиття штор, а той же колір, але вже в текстурі шпалер і зовсім дає більш світлий відтінок. Більш світлі відтінки також прекрасно розкриваються, якщо використовувати їх в різних структурах. Крім того, зі світлими кольорами набагато простіше працювати, адже вони гарні навіть для невеликих просторів, не будуть надто драматичними і не перенавантажуватимуть візуально інтер’єр. Так, рожевий колір може бути використаний в двох-трьох відтінках, найсвітліший з який послужить основним, більш темний буде хороший для створення об’ємної композиції, а самий насичений колір – фуксія – ідеальний вибір для розстановки акцентів.
 
Часом складність створення палітри для інтер’єру полягає в тому, що ми не знаємо з чого почати. У такій ситуації є просте рішення: знайдіть арт-об’єкт, колірна палітра якого буде повністю радити ваш смак, ідеально підходить для цієї мети картина, велика фотографія чи постер. Далі потрібно вибрати нейтральний відтінок, який буде базовим для інтер’єру всього приміщення, а інші кольори нехай перегукуються з квітами, представленими в палітрі картини. У тому випадку, коли ви не впевнені в своїх силах, підберіть шпалери з уже готовим принтом, який поєднує в собі кілька яскравих кольорів.
 
Якщо вам потрібно поєднувати в рамках одного інтер’єру кілька яскравих принтів, вибирайте принти з дуже дрібним малюнком. Це допоможе уникнути відчуття перевантаженості і безладу. Навіть дуже спокійний світло-блакитний відтінок виглядає більш стильно, якщо розбавити його світлою плямою у вигляді фото-постера в рамі. Для цієї мети підійде і група невеликих зображень, головне завдання полягає в тому, щоб відвернути увагу від єдиного, однотонного полотна. Пам’ятайте, що білий колір прийде на допомогу навіть у найскладнішій ситуації. Так, саме білий, навіть в невеликих кількостях, здатний зробити інтер’єр, наповнений безліччю яскравих відтінків, більш лаконічним і акуратним. Крім білого кольору подібним властивістю володіють і всі відтінки деревини.
 
Для початківців свій шлях у сфері декорування простору відмінно підійдуть експерименти в невеликими, легко замінними елементами інтер’єру, такими, наприклад, як диванні подушки. Невеликі декоративні елементи можуть бути виконані в найбільш насиченою і сміливою палітрі, і можна міняти їх так часто, як захочеться. Коли працюєте відразу з декількома яскравими відтінками, пам’ятайте, що текстура може дуже багато чого змінити. Навіть такі прості речі, як фоторамки виглядають зовсім по-різному, коли вони покриті лаком або залишаються матовими.

- Advertisement -
- Advertisement -