Як використовувати низьку контрастність в декорі інтер’єру

- Advertisement -

Любителі мінімалізму в дизайні інтер’єру воліють зберігати принцип простоти і при створенні кольорової палітри. Вони найчастіше беруть один колір і застосовують кілька відтінків цього кольору в різних пропорціях, домагаючись обсягу і декоративності за рахунок гри фактур і лаконічності ліній. Прихильники максималістського підходу діють рівно навпаки: вибирають максимально контрастні і яскраві кольори. Можна зустріти навіть такі комбінації, як густий чорний і яскравий рожевий або неоновий зелений поруч з вугільно-сірим.
 
Зрозуміло, обидва підходи мають право на життя і при вдалому виконанні можуть виглядати досить привабливо. Однак в більшості випадків більш доречно і виграшно виглядає палітра, яку прийнято називати низькою контрастністю. Для того щоб зрозуміти суть явища низькою контрастності, потрібно поглянути на колірний круг. Для створення збалансованої і максимально комфортною для житлового середовища палітри дизайнери пропонують використовувати кольори, які розташовані в колірному колі в безпосередній близькості один від одного. Такі комбінації, як, наприклад, синій і блакитний, світло-зелений і жовтий, помаранчевий і теплий червоний створюють м’який контраст, при цьому виглядають як єдине ціле, що не перебивають один одного і допомагають підкреслити створені форми і лінії.
 
А якщо пам’ятати про те, що кожен з представлених в колі квітів має величезну кількість відтінків, може бути втілений як в теплом, так і в холодному подтоном, то виходить, що комбінацій для створення палітри інтер’єру існує незліченна безліч. Прекрасний приклад низької контрастності дає нам сама природа: сіро-коричневі тони землі, світло-коричневий колір кори дерев, багряний захід і охристі фарби осіннього лісу. Можна просто взяти цю гаму як готовий набір фарб для інтер’єру. Ймовірно, саме так і вчинив автор інтер’єру цієї вітальні, тут змішані тони, які ми легко можемо зустріти в парку, вони вдало доповнюють один одного і створюють неповторний затишок.
 
Ще одним джерелом натхнення, подарованим нам природою, є палітра, типова для морського узбережжя. Йдеться про комбінації блакитного і зеленого кольору, які є ідеальними для створення настрою розслабленості, легкості і свіжості. Менш очевидне, але настільки ж ефектне рішення – поєднувати темну деревину з темними відтінками в інтер’єрі. Не варто переживати, що така гамма зробить кімнату темною і незатишною, це легко нівелювати за допомогою правильно підібраного світла і яскравих акцентів. Подібний дизайнерський прийом відмінно працює не тільки з темним деревом, але також з будь-яким іншим.
 
Використовуйте елементи природного походження в якості головних акцентів інтер’єру, до них також можна підібрати кольори, що утворюють з ними м’який контраст. Так, наприклад, при поєднанні з відтінком дерева навіть яскравий червоний виглядає більш вишукано і стримано. Існує також прийом, який називають гранично м’яким контрастом. Хорошим прикладом може служити інтер’єр цієї вітальні: тут використані тільки відтінки сірого, однак уникнути одноманітності в палітрі допомагають два яскравих елемента – фіолетовий абажур світильника і яскраве чорна пляма телеекрану.
 
Прийом зі створенням м’якого контрасту актуальний не тільки при створенні інтер’єрів, але також при розробці колірної схеми для екстер’єру будинку. Гармонійно поєднуються близькі кольори виглядають в даному випадку не просто симпатично і доречно, але вельми оригінально і незвично. Втілення ідеї в рамках декору альтанки не представляє ніякої складності. По суті, зелений навколо вже є, залишається вибрати відповідний відтінок, наприклад, з жовтого ряду.

- Advertisement -
- Advertisement -