Приготування мастики

- Advertisement -





 
Мастика застосовується для наклеювання різних рулонних матеріалів, а також для склеювання смужок рулонного матеріалу. Мастики розрізняються за своїм складом на дьогтеві і бітумні види мастик. Бітумний вид мастики застосовується для наклейки пергаміну і різних видів руберойду. Дегтевой вид мастики – для толю і шкіри. Також мастику розрізняють по марці: вона може бути гарячого і холодного типу. При маркуванні мастики цифри означають температуру плавлення.
 
Виготовляють мастику з в’яжучого (дьогтю, бітуму) або сухого наповнювача (крейда, деревне борошно, мелений шлак). Наповнювачі допомагають знизити крихкість мастик при низьких температурах. Друга якість, яке надає мастиці наповнювач, теплостійкість. Найкращими наповнювачами є деревне борошно і азбест.
 
Приготування мастики вимагає дотримання правил пожежної безпеки. Готують її в баку або котлі, який необхідно обмурувати каменем або цеглою. Кришку також потрібно зміцнити, вона повинна щільно закривати бак. При утворенні сторонніх домішок слід акуратно їх зняти. Знімають їх сіткою або будь-якої жерстяної тарою, в якій необхідно виконати отвори на дні, зробити свого роду друшляк. Для того щоб бітум швидко розплавився, його закладають невеликими шматочками.
 
Приготування мастики займає близько 2 годин. Для приготування бітумної гарячої мастики потрібно 8,5 кілограм нафтового бітуму і 1,5 кілограма наповнювача. З цієї кількості становлять вийти близько 10 кілограм готової мастики. Бітум невеликими шматочками поміщають в ємність, бітум повинен завантажити ємність на ¾. Потім бітум нагрівають, поки він не розплавиться. Після того як він спіниться необхідно стежити за спливли домішками. Далі потрібно зняти їх.
 
Бітум потрібно нагрівати до припинення піноутворення. Він повинен зневоднений. Тепер можна загасити вогонь, бажано залити його водою. Далі слід чергу наповнювача. Сухий наповнювач засипають в рідкий бітум і все перемішують. Застосовувати мастику потрібно в гарячому вигляді.
 
Приготування мастики холодного типу. Для того щоб приготувати 10 кілограм мастики, потрібно 5 кілограм бітуму 5 марки, 3 кілограми гасу або зеленого масла, 2 кілограми наповнювача (краще азбест №6). Приготування мастики починається аналогічно. Бітум плавлять, вищеописаним способом, до припинення піноутворення, знімають все домішки. В готовий плавлений бітум вливають поступово гас або зелене масло, помішуючи. Потім – наповнювач. Все потрібно добре перемішати. Готову мастику переливають в герметичну ємність.
 
Приготування мастики з дьогтю. Вам буде потрібно для приготування дегтевой мастики: 5 кілограм кам’яновугільного дьогтю, 2 кілограми наповнювача, 3 кілограми кам’яновугільного піску. Дьоготь поміщають в ємність і нагрівають. Далі невеликими порціями додають кам’яновугільний пісок. Все потрібно добре нагріти до припинення піноутворення. Після того як вогонь погашений можна додавати наповнювач. Вся маса ретельно перемішується. Застосовується дьогтьова мастика в гарячому стані.

- Advertisement -
- Advertisement -