Терасна дошка з полімерного композиту: вибір, монтаж, догляд

- Advertisement -





Серед нових будівельно-оздоблювальних матеріалів, які поступово завойовують ринок, потрібно виділити терасну дошку. До складу матеріалу входять деревне борошно або волокна целюлози і зв’язує їх композит. Традиційну терасну дошку виготовляють з натуральної деревини з великим вмістом смол. Це може бути модрина, рідкісні породи дерева. Сьогодні велику конкуренцію їм надає декинг-дошка з полімерно-деревного композиту. Для її виробництва використовується висушена дрібна деревна мука (розмір часток 0,7-1,5 мм). Найчастіше в складі міститься приблизно однакова кількість деревних і полімерних компонентів. Матеріал пресується і обрізається під задані розміри.
 
До переваг декинг-дошки можна віднести:
 
– мала питома вага;
 
– механічна міцність;
 
– стійкість до впливу вологи та сонячного світла;
 
– здатність протистояти впливу хімічних реагентів і стійкість перед біологічними шкідниками;
 
– тривалий термін служби (для террасного декинга до 50 років);
 
– екологічність;
 
– простота догляду.
 
Сучасна терасна декинг-дошка широко застосовується в будівництві об’єктів нерухомості і відпочинку. З її допомогою створюють архітектурні композиції і обробляють балкони, облаштовують лазні і монтують покриття для дитячих та спортивних майданчиків. Всього не перелічити. При покупці потрібно звертати особливу увагу на співвідношення елементів дерева і полімеру. При відношенні дерево-полімер 70/30 дошка дуже схожа на натуральну деревину, але погано протистоїть волозі, а при співвідношенні 40/60 – вона вже схожа на звичайний пластик. Оптимальне співвідношення матеріалів приблизно навпіл.
 
Також властивості дошки залежать від складу полімерного наповнення. Для нього використовують поліетилен, поліпропілен і ПВХ. Дошка із застосуванням поліетилену має невисоку зносостійкість і ковзають при намоканні. Дошки з поліпропіленом більш стійкі, не ковзають. Найбільш стійкі і дорогі декинг-дошки з використанням ПВХ. Також велике значення має фірма-виробник матеріалу. Краще за всіх зарекомендували себе таки бренди, як Mirradex, Legro і Bruggan. Можна придбати матеріал від вітчизняних виробників, він буде дешевше, але не завжди високої якості.
 
Для монтажу декинг-дошки застосовуються ті ж інструменти, що і для звичайної. Готується основа під укладку, кріпляться лаги. А вже на них саморізами кріпляться дошки. Найкраще при попаданні забруднень на поверхню терасної дошки прибирати їх відразу. Для очищення матеріалу бажано використовувати руху уздовж довжини дошки. Для митися можна застосовувати воду з миючими засобами. Для очищення масляних забруднень можна застосовувати розчинники. Незначні пошкодження і плями, що не виводяться, можна видаляти наждачною шкуркою.

- Advertisement -
- Advertisement -