Вбудовувані світильники: як домогтися їх рівномірного світіння

- Advertisement -





Мало що здатне так прикрасити інтер’єр, підкреслити красу його окремих деталей, як точкове освітлення за допомогою вбудованих світильників. Але, часто трапляється так, що лампочки в таких світильниках світяться нерівномірно. Одні горять дуже яскраво, а інші, що знаходяться зовсім поруч, горять тьмяно, як би в півсили. Це трапляється через різницю напруг на різних ділянках електричної мережі. Запобігти появі даної проблеми допоможе установка трансформатора.
 
Що ще вони можуть? Лідери продажів – електронні трансформатори. Залежно від кількості ламп і їх потужності, можна встановити один такий прилад на всі лампочки, або ж забезпечити власним апаратом кожну їх групу або навіть кожну лапочку. Трансформатори захистять ваші вбудовані світильники від перегріву, короткого замикання. Крім цього, термін служби лампочок збільшиться вдвічі, завдяки пристрою плавного пуску, яким оснащена більшість цих апаратів.
 
Правильний монтаж трансформатора – гарантія гарного і надійного освітлення. Найважливіші правила монтажу можна знайти в інструкції, яку більшість домашніх умільців не читають. Ці правила говорять, що:
 

  1. довжина проводка від трансформатора до лампочки не може бути більше півтора метрів, не можна використовувати дроти з перетином менше 1 мм. При необхідності в подовженні дроти, перетин також має збільшуватися
  2. якщо прилад буде обслуговувати групу ламп, то з’єднання його з кожної з них може бути тільки у вигляді схеми «зірка»
  3. потужність апарату повинна відповідати сумарної потужності ламп вбудованих світильників. Не варто повністю довірятися виробнику, і від зазначеної нормативної потужності приладу варто відняти відсотків 20. Цим ви напевно продовжите термін його служби

 
Якщо ваш ремонт давно закінчено, здійснити додатковий монтаж трансформатора схемою «зірка» вже неможливо. Вихід тільки один: кожної лампочки – свій прилад. Звичайно ж, це дорого. Але, при такій малій навантаженні, ці прилади будуть працювати максимально довго, і коли перегорить перший з них, ви позбудетеся тільки однієї лампочки.
 
Що може бути ще більш функціональним, ніж електронний трансформатор? Тороїдальні моделі трансформаторів ще більш довговічні і надійні, ніж їх електронні аналоги. Вони можуть додатково укомплектовуватися диммером, що дозволяє регулювати рівень освітленості приміщення. Коштують вони дорожче і дуже бояться різких стрибків напруги в мережі, а також, погано збалансованої потужності з підключеними до них вбудовують світильниками. У будь-якому випадку, встановлювати трансформатор потрібно. Тільки з ним ваше освітлення буде завжди яскравим і надійним.

- Advertisement -
- Advertisement -