Гармонія в ландшафтному дизайні Стародавньої Греції

- Advertisement -





Родзинка давньогрецького стилю полягає в вміння гармонійно поєднувати природні композиції з архітектурними творіннями. У садах доріжки та алеї розташовувалися прямолінійно. В ансамбль органічно вписувалися колони, скульптури, декоративні вази. Так, як вода вважалася джерелом життя, в садах створювалися штучні джерела та водойми з цілими каскадами цікавих фонтанів.
 
Малюнки на фресках говорять про те, що жителі Стародавньої Греції спіткали мистецтво ландшафтного дизайну просто в неймовірно високого ступеня по тих часах. З історичних джерел відомо, що греки знали секрети споруди алейних композицій і штучних водойм. В альтанках все продумувалося до найдрібніших деталей: матеріал, колір, форми, ліпнина, загальний ансамбль. У ландшафтному давньогрецькому стилі в основному присутні симетричні і пропорційні форми.
 
Після відомих походів завойовника Олександра Македонського в культурі Греції з’явилися нотки Азії, які відобразилися і на давньогрецькому ландшафтному дизайні. Вплив розвиненою азіатської культури на садове мистецтво Давньої Греції дало дивовижні результати. В Азії особлива увага приділялася чагарниках, фігурної стрижки дерев, створення кам’яних садів.
 
Виняткова риса ландшафтного мистецтва Стародавньої Греції – створення Геррон. Їх ще називали божественні або священні гаї. Тут відчувалася якась особлива атмосфера гармонії. Скульптури, рослини, штучні ставки – все ідеально поєднувалося між собою. Часто в такі сади приходили спілкуватися філософи і вчені, тому іноді їх називали «філософськими садами».
 
Шановний філософ і вчений Аристотель вважав, що в проектуванні населеного пункту з парками необхідно вирішувати не тільки технічні питання, а в рівній мірі приділяти увагу художності і красі. Аристотель стверджував, що люди в побудованому місті повинні відчувати себе не тільки в безпеці, але і бути щасливими.

- Advertisement -
- Advertisement -