Тенденції в ландшафтному дизайні

- Advertisement -





Складно уявити собі сучасну російську мову без запозиченого терміна «дизайн», адже сьогодні дизайн став невід’ємною частиною нашого життя. За допомогою дизайну ми висловлюємо себе, свою культуру, накопичені знання і досвід, і навіть мрії. Потужним поштовхом до бурхливого розвитку дизайну як напряму послужила значно зросла, в порівнянні з ще недалеким минулим, мобільність сучасної людини. Ми часто подорожуємо, а в подорожах людина відкриває для себе нові горизонти, отримує нові враження, набирається досвіду.
 
Як наслідок, його мислення стає більш глобальним, він більше не скутий рамками, які не зациклений на тому, що йому звично. Це відображається не тільки на внутрішньому стані, але і на прагненні людини змінити і поліпшити довколишній простір. Все це знаходить вихід в різноманітті ідей для інтер’єрів і всіляких предметів.
 
Ландшафтний дизайн (мистецтво прикраси пейзажів), як і дизайн інтер’єрів, в даний час бурхливо розвивається. Ще кілька десятиліть тому взаємодія людини і природи в нашій країні зводилося лише до городництва, а земля була покликана виконувати виключно утилітарну функцію. Сьогодні ставлення до заміських будинків зовсім інше. Господарі хочуть облагородити земельні ділянки, прикрасити їх прекрасними ансамблями, створюючи тим самим, красу, гармонію і затишок, які так приємно споглядати.
 
Тепер грядки і парники не настільки популярні, їх місце впевнено посіли сади, прикрашені всілякими елементами ландшафтного дизайну – доріжками, водоспадами і іншим, виконані за допомогою різноманітної техніки. Все частіше власники заміських ділянок ще до початку будівництва будинку замислюються про те, як створити єдину композицію з майбутньої споруди і ландшафту. Прекрасний сад, витриманий в строгому стилі і відповідний світосприйняттям господаря, може стати для нього справжньою втіхою.
 
Так що сьогодні навіть самі рядові заміські будинки часто оточені чудовими ландшафтними ансамблями. Слід зазначити, що створення різного роду ландшафтних «штучок» вимагає значних зусиль і серйозних грошових витрат. Як і для будь-якого іншого виду мистецтва, для ландшафтного дизайну характерні свої традиції, класичні форми і нові віяння. Нещодавно з’явилася професія ландшафтного дизайнера сьогодні дуже затребувана. У ландшафтному дизайні розрізняються певні класифікації та стилі, а у ландшафтних дизайнерів, як і у інших фахівців, є свої професійні терміни. Дизайнери вивчають і відтворюють на ділянках своїх клієнтів садові композиції з атмосферою різних епох і культур.
 
Можна з упевненістю говорити про те, що сьогодні ландшафтний дизайн – це не тільки модна індустрія, а й справжнісіньке мистецтво, з властивою йому філософією. Так що, купуючи заміські ділянки, ми маємо можливість доторкнутися до прекрасного і стати володарями твори мистецтва у вигляді незвичайної садової композиції.

- Advertisement -
- Advertisement -